Hoe schrijf je een aansprekende vacaturetekst?

Je organisatie gaat op zoek naar een nieuwe collega en jij hebt de mooie taak gekregen om daar een vacaturetekst voor te schrijven. Iets wat je niet dagelijks doet. Help, hoe pak je dit aan? In dit eerste artikel van mijn blog geef ik je vier tips die je helpen bij het schrijven van een aansprekende vacaturetekst.

1. Sla de juiste toon aan

De toon van je tekst moet passen bij je organisatie, maar ook bij je doelgroep. Ik zou zeggen: wees in ieder geval niet te zakelijk, want dat komt afstandelijk over. Aan de andere kant, hang ook niet de lolbroek uit. Niet iedereen heeft hetzelfde gevoel voor humor, dus je loopt het risico de plank enorm mis te slaan met een grappig bedoelde opmerking.

2. Vertel!

Geef een duidelijke beschrijving van jouw organisatie en van de openstaande functie. De lezers hebben waarschijnlijk al een beeld in hun hoofd van de ideale baan waarnaar ze op zoek zijn. Help ze om te bepalen of jouw vacature aan dit beeld voldoet; geef in je vacaturetekst antwoord op de vragen die bij je lezers leven:

Wat doet jouw organisatie?

Beschrijf in een paar zinnen wat jouw organisatie doet. Wat is je missie? Welke producten of diensten leveren je? Vertel vooral ook wat jouw organisatie bijzonder maakt ten opzichte van de concurrentie. Maak er geen ellenlang verhaal van; verwijs zo nodig naar (de rest van) je website voor meer informatie.

Hoe is de organisatiecultuur?

Geef een sfeerimpressie van jouw organisatie. Dat is best lastig om in tekst te doen, maar het is de moeite zeker waard: naast de inhoud van het werk is de organisatiecultuur een belangrijk criterium bij het zoeken van een passende baan. De volgende vragen helpen je op weg:

 • Hoeveel mensen werken er in je organisatie?
 • Wat voor soort mensen werken er? Vertel bijvoorbeeld iets over de verschillende opleidingen en nationaliteiten.
 • Hoe gaan de collega’s met elkaar om? Is er veel onderlinge samenwerking?
 • Is de organisatie formeel, met veel regels, procedures en hiërarchie? Of gaat het er losser aan toe?

Hier kun je ook wat vertellen over gezamenlijke borrels en teamuitjes. Vertel desnoods dat je een pingpongtafel hebt, als dat nog steeds een ding voor je is.

Praktische tip: Heb je eenmaal een mooie beschrijving en sfeerimpressie van je organisatie geschreven, dan kun je deze hergebruiken in toekomstige (vacature)teksten. Dat scheelt weer tijd én het zorgt voor een consistente uitstraling.

Wat gaat de nieuwe collega bij jou doen?

Open deur: vermeld de functietitel zoals die ook straks op de arbeidsovereenkomst komt. Dat is een stuk duidelijker dan een omschrijving zoals ‘creatieve alleskunner’. Daarnaast beschrijf je de werkzaamheden en verantwoordelijkheden die bij deze functie horen. Op welke manier gaat je nieuwe collega bijdragen aan het succes van de organisatie?

Vertel ook met wie de nieuwe collega gaat samenwerken:

 • Wie worden de teamgenoten?
 • Wie wordt de leidinggevende?
 • Met welke andere mensen binnen én buiten jouw organisatie gaat je collega samenwerken?

En ook niet onbelangrijk: noem de locatie waar de nieuwe collega komt te werken.

Hoe kan de nieuwe collega zich bij jou verder ontwikkelen?

Vertel welke mogelijkheden er zijn om door te groeien binnen jouw organisatie, inhoudelijk (via opleidingen en cursussen) en op de bedrijfsladder (via promotie).

Welke kennis en ervaring verwacht je van je nieuwe collega?

De gevraagde kennis en ervaring moet uiteraard aansluiten bij de werkzaamheden. Wees kritisch in het bepalen wat hier de harde vereisten zijn. Overvraag niet: een developer hoeft niet een complete cloud-infrastructuur te kunnen beheren. Gevraagde ervaring en kennis moeten bovendien met elkaar in overeenstemming zijn; vraag niet in een vacaturetekst voor een junior developer om 10 jaar ervaring met relationele databases.

Formuleer je wensenpakket op een vriendelijke manier. Dus niet: ‘je moet 10 jaar ervaring hebben met relationele databases’, maar ‘je hebt 10 jaar ervaring met relationele databases’. Zet voor de leesbaarheid de gevraagde kennis en ervaring puntsgewijs in een lijst.

Wat gaat je nieuwe collega verdienen?

Geef een concrete salarisindicatie in plaats van ‘marktconform’, bijvoorbeeld: ‘tussen de € 3500 en € 5000 euro bruto, afhankelijk van je kennis en ervaring’.

Kom niet aanzetten met gezochte secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals het koffietentje op de hoek. Wel goed om te noemen:

 • Pensioenvoorziening
 • Reiskostenvergoeding
 • Vakantiedagen
 • Mogelijkheden om parttime te werken
 • Mogelijkheden om thuis te werken
 • Opleidingsmogelijkheden
 • Bereikbaarheid van het kantoor (natuurlijk alleen als het kantoor ook écht goed met de auto en/of het ov te bereiken is)
 • Te gebruiken apparatuur en materiaal: laptop (valt er te kiezen uit verschillende opties?), tweede scherm, ergonomische werkplek enzovoorts

Wees ook bij het beschrijven van de secundaire arbeidsvoorwaarden zo concreet mogelijk. Gebruik weer een lijst voor het opsommen van de informatie.

3. Beschrijf het sollicitatieproces

Heb je de lezer enthousiast gemaakt om te reageren? High five! Zorg dat deze niet alsnog afhaakt omdat niet duidelijk is wat nu de vervolgstap is. Beschrijf daarom het verdere verloop van het sollicitatieproces:

 • Hoe kan de geïnteresseerde lezer solliciteren? En tot wanneer?
 • Wanneer stuur je een reactie op de sollicitatie?
 • Met wie kan contact worden opgenomen voor eventuele vragen? En hoe?
 • Wat zijn de volgende stappen van het sollicitatieproces? Hoeveel gesprekken volgen er nog en wie zijn daarbij? Is er ook een assessment? Zo ja, in welke vorm?

4. Vermijd clichés

Tot slot: laat de volgende clichés alsjeblieft achterwege in je vacaturetekst:

 • dynamisch
 • flexibel
 • stressbestendig
 • work hard, play hard
 • team player
 • proactief/zelfstartend

Succes, ik hoop dat deze tips je helpen bij het vinden van je gewenste kandidaat! Heb je aanvullende tips? Deel ze in een reactie op dit artikel.

Foto: Free To Use Sounds via Unsplash

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s